Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz z góry – ten przepis uzależnia!
Mogą być podawane samodzielnie lub towarzyszyć daniom głównym, których lista jest długa.
Składniki
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżeczki suszonego oregano, pokruszone
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 ° C.
- Ziemniaki ułóż w dużym naczyniu do pieczenia.
- Pozostałe składniki połącz w misce.
- Wylej tę mieszankę na ziemniaki i dodaj około 1/2 szklanki wody i przechylaj naczynie z boku na bok, aby ją równomiernie rozprowadzić.
- Piec przez około 1 godzinę lub do uzyskania lekko złotego koloru.
- Gdy będzie gotowe, wyjmij naczynie z piekarnika.
- Pozwól ziemniakom lekko ostygnąć.
- Posyp świeżym oregano i ciesz się smakiem!
Kali orexi! Smacznego!
1 thought on “Pieczone ziemniaki po grecku”
To jeden z tych przepisów, które od razu zapisuję w ulubionych. Wszystko jest tu na swoim miejscu – jasny opis, apetyczne zdjęcia i składniki, które są łatwo dostępne. Dodatkowo widzę tu pole do drobnych modyfikacji, co zawsze mnie cieszy. Dziękuję za inspirację!