Pieczone ziemniaki po grecku

Pieczone ziemniaki

Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz z góry – ten przepis uzależnia!

Mogą być podawane samodzielnie lub towarzyszyć daniom głównym, których lista jest długa.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego oregano, pokruszone
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzania: 
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 ° C.
  2. Ziemniaki ułóż w dużym naczyniu do pieczenia.
  3. Pozostałe składniki połącz w misce.
  4. Wylej tę mieszankę na ziemniaki i dodaj około 1/2 szklanki wody i przechylaj naczynie z boku na bok, aby ją równomiernie rozprowadzić.
  5. Piec przez około 1 godzinę lub do uzyskania lekko złotego koloru.
  6. Gdy będzie gotowe, wyjmij naczynie z piekarnika.
  7. Pozwól ziemniakom lekko ostygnąć.
  8. Posyp świeżym oregano i ciesz się smakiem!

Kali orexi! Smacznego!

1 thought on “Pieczone ziemniaki po grecku

  1. To jeden z tych przepisów, które od razu zapisuję w ulubionych. Wszystko jest tu na swoim miejscu – jasny opis, apetyczne zdjęcia i składniki, które są łatwo dostępne. Dodatkowo widzę tu pole do drobnych modyfikacji, co zawsze mnie cieszy. Dziękuję za inspirację!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *